Paparajote – sladký jazykolam

Slovo paparajote [čti: paparachote] my vždycky znělo spíše jako nějaký jazykolam. Toto zvláštní jméno patří sladkému dezertu typickému pro region Murcia. Místní pochutina nemá jen zvláštní jméno, sama o sobě se nemůže řadit mezi klasické sladkosti. K výrobě potřebujete čerstvé listy z citrónovníku.

Listy citrónovníku se namáčí v těstíčku, podobnému lívancovému těstu, a potom se celé smaží. Po usmažení ještě vlažné se obalují v cukru se skořicí. Jí se jen to těstíčko, samotné listy ne. Ty těstíčku dodávají úžasnou citrónovou chuť a vůni.

paparajote

Citrusové plody stejně jako jejich sladké zpracování byly dovezeny do Murcie Araby. V rodinách rolníků se tato sladká tečka nabízela po každém jídle společně s „kávou z hrnce“ (kávou taky ochucenou skořicí a citrónovou kůrou). Momentálně se paparajotes připravují jen u slavnostních příležitostí.

Reklamy

One thought on “Paparajote – sladký jazykolam

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s